Verlies en rouw binnen jouw organisatie

VERLIES EN ROUW OP DE WERKVLOER

Als werkgever of HR-professional is het belangrijk om te weten hoe je medewerkers begeleidt die een verlies hebben meegemaakt. Kennis over verlies en rouw is essentieel voor goed ondernemerschap. Het bevordert verbinding en creëert een vitaal, veilig werkklimaat waarin medewerkers hun taken, zoveel mogelijk, kunnen blijven uitvoeren. Dit kan niet alleen het welzijn van de medewerkers bevorderen, maar ook de algehele teamdynamiek verbeteren. 

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en is onderdeel van het leven.  De dood en andere vormen van verlies zijn onderwerpen die we liever vermijden. Alleen hebben we er allemaal mee te maken. Dit kan zijn door een overlijden van een ouder, partner of kind maar het kan ook verlies zijn door een scheiding zijn, een niet vervulde kinderwens, leven met een kind met een beperking, of een mentale of lichamelijke ziekte.  Het zijn gebeurtenissen die diep ingrijpen en je leven totaal op zijn kop kunnen zetten. Daarom is het cruciaal om een veilige werkplek te bieden, waar begrip en kennis over verlies en rouw aanwezig zijn.

Soms is het zo dat verlies (vroeg) in de kindertijd zorgt voor patronen die voor een volwassen medewerker niet meer dienend zijn en zorgen voor moeilijkheden of uitval op de werkvloer. Het is dan belangrijk te kijken hoe de medewerker die patronen kan herkennen en bijstellen. Samen met de werkgever kan er gekeken worden naar wat nodig is om op een goede manier weer aan het werk te gaan en te blijven. Verliesbegeleiding is maatwerk; elke persoon heeft zijn eigen tempo en behoeften. 

Omgaan met verlies is hard werken en iedereen doet dit op zijn eigen manier. Het vergt actief zoeken naar een nieuwe balans in het leven. Rouwen is hard werken, het is een individueel en persoonlijk proces en wordt ook rouwarbeid genoemd (M. Keise). Wanneer we deze gevoelens van verdriet onderdrukken, kunnen er op de lange termijn psychische of lichamelijke klachten ontstaan.

Meer lezen over rouw op de werkvloer?

Ondersteuning voor medewerkers met een verlies ervaring

Werken na een verlies is vaak een uitdaging. De snelheid waarmee iemand weer aan het werk gaat, verschilt per individu. Voor sommigen biedt werk afleiding, terwijl anderen het als te zwaar ervaren. De terugkeer naar werk hangt mede af van hoe een werkgever en collega's de medewerker ontvangen.

Is er begrip en kennis? Voel je je veilig? Werken kan helend zijn, maar ook extra belasting met zich meebrengen als er geen ruimte is voor rouw op de werkvloer. Onbedoelde uitspraken zoals “je kunt zo lang wegblijven als je wilt” kunnen ook averechts werken. Het ongemak is vaak groot.

Voor rouw bestaat geen one-size-fits all.

Wat voor iedereen geldt, is dat rouw op 't werk aandacht verdient. Een luisterend oor, om te ontdekken wat iemand nodig heeft om op een goede en duurzame manier weer aan het werk te gaan. Maatwerk dus. 

Als de begeleiding voor rouwende medewerkers niet op orde is, kunnen lichamelijke en psychische klachten optreden, wat kan leiden tot langdurig verzuim.                                                                        

Bij ernstige rouw ontstaat vaak een gevoel van machteloosheid bij de omstanders. Wat kun je wel en wat kun je beter niet doen?  Vaak leidt dit tot een afwachtende houding, terwijl er bij rouw beter initiatief genomen kan worden en contact kan worden gelegd. Wat  belangrijk is, is dat de nabestaanden niet in de kou blijven staan, maar adequate hulp en steun krijgen, ook op de werkplek. Als organisatie is het handig een rouwprotocol vast te stellen. Daarmee zijn afspraken duidelijk en is iedereen op de hoogte.

Hoewel er steeds meer ruimte komt voor rouw op de werkvloer, wordt de impact van rouw regelmatig onderschat. Ook kan stigma een rol spelen bij het openlijk tonen van verdriet.  

Als leidinggevende of hr-professional ben jij bij uitstek in de positie om de werkomstandigheden van een rouwende medewerker aan te laten sluiten bij wat iemand nodig heeft. Door de hulp te bieden op het juiste moment, voorkom je langdurig verzuim. 

Waarom is het onderwerp belangrijk voor jouw organisatie?

 

Elk jaar worden naar schatting 250.000 medewerkers nabestaande door een overlijden en een veelvoud hiervan ervaart een andere vorm van verlies. Veel van hen zijn tijdelijk of zelfs permanent niet in staat om te werken. Wanneer we deze gevoelens van verdriet onderdrukken, kunnen er op de lange termijn psychische of lichamelijke klachten ontstaan. Met de juiste aanpak kunnen organisaties de impact van verlies en rouw op de werkvloer aanzienlijk verminderen.

Een paar cijfers:

Gemiddeld langdurig verzuim door rouw: 170 dagen.* Een goede aanpak kan 47 dagen verzuim schelen. En het helpt rouw te dragen.(* Onderzoek ArboNed)

Per jaar wordt (naar schatting) een kwart miljoen medewerkers nabestaande.

40%  is een periode van 10 dagen tot een paar maanden niet in staat werk te doen.

7% keert nooit terug in de oude functie.

Deze getallen zullen stijgen nu medewerkers langer moeten werken.

Veel organisaties hebben geen antwoord op ernstig verlies en rouw.

In huidige HBO opleidingen is er onvoldoende of geen aandacht voor HRM en rouw. 

Betere mentale gezondheid

Medewerkers die goed worden ondersteund in tijden van rouw ervaren minder stress en hebben een betere mentale gezondheid. Dit heeft directe voordelen voor hun productiviteit en betrokkenheid bij het werk.

Een workshop over rouw kan helpen om begrip en empathie tussen collega's te bevorderen. Dit versterkt de teamdynamiek en verbetert de samenwerking op de lange termijn.

 

Vraag naar de mogelijkheden via het contact formulier.